Calorieen

In alle voedingsmiddelen zitten calorieën, dit staat voor de hoeveelheid energie het lichaam gebruikt voor de verbranding. Calorieën leveren energie, dit wordt voor het grootste deel gebruikt voor belangrijke lichaamsprocessen. Denk hier bijvoorbeeld aan het functioneren van je longen, hart, organen, weefsel herstel, metabolisme, haar- en nagelgroei. Voor fysieke bewegingen gebruikt je lichaam in verhouding een klein deel van de energie, denk hierbij aan staan, lopen, rennen, sporten en werken.

Wat zijn calorieën precies?

Zoals we hierboven hebben uitgelegd staat een calorie voor een eenheid energie, dit betekend dat je lichaam de inname van calorieën omzet in energie. Vaak wordt gedacht dat kilocalorie, oftewel Kcal, hetzelfde is als een calorie. Echter is dit niet waar, een Kcal staat namelijk voor duizend calorieën.

Wat doen calorieën eigenlijk?

In alles wat je eet en drinkt, behalve water, zitten calorieën die door je lichaam omgezet worden in energie. Deze energie wordt gebruikt voor het functioneren van het lichaam. Niet iedere calorie is hetzelfde, zie hieronder het verschil in calorieën.

  • Goede calorieën. Deze vind je in gezond voedsel, voorbeelden hiervan zijn groente, fruit, olijfolie, peulvruchten, noten, vis, kip, havermout/brinta, bonen en volkorenproducten. Denk bij volkorenproducten aan volkoren brood, zilvervliesrijst en volkoren pasta.
  • Slechte calorieën. Deze vind je in witmeel producten, transvet producten en suikerrijke producten, enkele voorbeelden zijn patat, frisdrank, snoep, magarine, diepvriesmaaltijden, wit brood, drop, ijs, fast food en kant-en-klare maaltijden. Wij adviseren om deze calorieën te vermijden voor een gezond eetpatroon.

Calorieën

Afvallen zonder dieet

Wanneer je wilt afvallen is het geheel onnodig om een streng en vaak ongezond dieet te volgen, daarnaast zijn de resultaten vaak tijdelijk omdat je na het dieet terugvalt in oude patronen. In deze oude patronen eet je te veel calorieën waardoor je vet bent aangekomen, dus zodra je hier weer bij terug komt zal je onmiddellijk weer vet aankomen. Wat wij adviseren is om 300 onder de dagelijkse behoefte aan calorieën te gaan eten. Volgens richtlijnen is de gemiddelde dagelijkse behoefte 2.500 kilocalorieën voor een volwassen man. Voor volwassen vrouwen is dit 2.000. Dus wanneer je gegarandeerd wilt afvallen zonder dieet dan moet je dagelijks 300 tot 500 calorieën onder jouw persoonlijke calorieën behoefte gaan zitten. De hoeveelheid calorieën is afhankelijk van jouw levensstijl, fysieke arbeid, beweging en lichaamsbouw. Dus ga niet uit van de hierboven gegeven richtlijnen, maar bereken jouw persoonlijke behoefte.

Calorieën verbranden doe je zo

Het verbranden van calorien, oftewel energie verbranden, doe je de hele dag door. Dus ook wanneer je slaapt of rustig op de bank zit. Dit komt omdat je lichaam energie nodig heeft om te functioneren. Ongeveer 75% van de dagelijkse behoefte aan calorieën worden gebruikt voor primaire lichaamsprocessen. De overige 25% heeft het lichaam nodig om te bewegen. Door te bewegen kan je extra calorieën verbranden, waardoor je sneller in een calorieën tekort komt. Bij een tekort aan calorieën zal je lichaam gebruik maken van omgeslagen energie, het opgeslagen lichaamsvet, waardoor je zal afvallen.

Calorieën Bosbessen

Bosbessen zijn gezond en laag in calorieën. Ideaal om eens heerlijk verantwoord te snacken!

Wat gebeurt er als ik teveel eet?

Wanneer je teveel calorieën binnenkrijgt zal je lichaam deze surplus opslaan als lichaamsvet. Bij een te hoge calorie inname zal je dus in lichaamsvet aankomen, dit wilt natuurlijk niemand. Dus zorg ervoor dat je niet te veel calorieën binnenkrijgt, soms kan het vervangen van frisdrank voor water al genoeg zijn om langere tijd op gewicht te blijven of zelfs vet te verliezen. Maak verstandige keuzes als het om voeding gaat.