Gezond eten

Gezond eten met goede voeding zorgt voor voldoende voedingsstoffen en energie. Goede voeding bevat genoeg: eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen, vitamines, vezels en natuurlijk voldoende vocht. Door gezond te eten wordt de kans op ziektes als suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker verkleint. Verder zal je minder last hebben van kleine pijntjes, vermoeidheid en futloosheid. En je voelt je natuurlijk fitter!

Wat is nou eigenlijk gezond eten?

  • zoveel mogelijk groente
  • veel fruit
  • volkorenproducten
  • af en toe peulvruchten
  • elke dag een handje vol ongezouten noten
  • dagelijks zuivel, zoals melk, kwark of yoghurt
  • wekelijks vis, bij voorkeur vette vis zoals heilbot, haring, makreel of zalm
  • beperkt aantal producten met wit meel, zoals wit brood, zoutjes, biscuits of koekjes
  • weinig rood of bewerkt vlees
  • geen frisdranken

Gezond eten - suikervrij

Groenten en fruit

Het is belangrijk om iedere dag voldoende groente en fruit binnen te krijgen. De hoeveelheid groenten kan niet genoeg wezen, wel is het belangrijk om veel te variëren in verschillende kleuren groente. Zo zorg je ervoor dat je van alles wat binnenkrijgt. Wij adviseren dagelijks 1 á 2 stukken fruit, omdat het veel natuurlijke suikers bevat is het niet gezond als je hier te veel van binnenkrijgt. Wanneer je geen grote eter bent als het gaat om groente en fruit dan is het erg handig om smoothies te maken. Met alle soorten groentes en fruit kan je sap maken, op deze manier kan je eenvoudig genoeg vitamines en mineralen binnen krijgen.

Volkoren producten

Kies i.p.v witmeel producten voor volkoren producten als volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Deze voedingsmiddelen zijn rijker een vezels, wat zorgt voor een verzadigd gevoel. Daarnaast bevatten volkoren producten ook meerdere vitamines. Let wel op: Bruin brood is niet altijd gezonder, soms worden er toevoegingen gebruikt voor de kleur van het brood. Kijk daarom altijd op het etikel, staat er volkoren op dan zit je altijd goed.

Wekelijks peulvruchten

Het is gezond om wekelijks een aantal peulvruchten te eten, voorbeelden van peulvruchten zijn: bruine bonen, sojabonen, linzen of kikkererwten. Dit bevat veel voedingsvezels, ijzer en eiwitten.

Onverzadigde vetten

Bij een gezond voedingspatroon is het belangrijk om te kiezen voor onverzadigde vetten. Wanneer je te veel verzadigd- en transvet binnenkrijgt verhoogd dit de kans op ziekten. Kies daarom altijd producten met onverzadigde vetten als: vloeibare bak- en braadproducten, zachte magarine en plantaardige oliën.

Zoutinname

Tegenwoordig is de gemiddelde zout inname veel te hoog bij de gemiddelde persoon, dit komt door alle bewerkte producten uit de supermarkt waarbij altijd wel zout zit toegevoegd. Dat terwijl de meeste producten van nature al een beetje zout bevatten. Ook wanneer je recepten bereid is het vaak onnodig om zout toe te voegen. Kies bijvoorbeeld voor andere smaakmakers zoals kruiden en specerijen. Wees dus zuinig met de inname van zout, want waarschijnlijk zit jij al boven de gezonde grens van 6 gram per dag.

Gezond drinken

Bij gezond drinken hoort natuurlijk ook gezond drinken, hierover kunnen we vrij duidelijk zijn. Water, water en nog eens water. Simpelweg is water het allerbeste en gezondste drinken voor je lichaam. Natuurlijk kan je af en toe eens koffie zonder suiker en melk drinken of met mate alcoholische dranken benuttigen. Dat is geen probleem, zolang je er maar voor zorgt dat je genoeg water binnenkrijgt. Over frisdranken kunnen wij vrij kort en bondig zijn, dit is simpelweg ongezond. Wil je toch eens iets zoets drinken, ga dan voor een klein glas light frisdrank.