snoep

Wat doet veel snoepen met je gezondheid?

Snoep

Snoep bevat bijna geen gezonde voedingsstoffen, daarom is het belangrijk om groente en fruit als snacks te eten.

Heel af en toe snoepen is niet zo heel erg voor je gezondheid, hooguit zal je heel misselijk worden als je echt heel veel snoep eet. Wel bevat het snoep wat je binnenkrijgt veel calorieën en zal je hoogst waarschijnlijk boven je dagelijks aangeraden hoeveelheid calorieën uitkomen. Wanneer je dus dagelijks snoept zal dit betekenen dat je lichaam deze calorieën gaat opslaan als vetmassa, dat wilt natuurlijk niemand dus zorg dat je verantwoord snoept. Heel af en toe mag je best eens lekker ongezond snoepen, maar zorg er over het algemeen voor dat je gezonde snacks, zoals groente, fruit, suikervrij snoep en noten eet.

Naast de calorieën van snoep en de invloed om je gewicht, wanneer je te veel snoep binnenkrijgt, is snoep erg slecht voor je tanden. Door de grote hoeveelheid aan suiker, ontstaat de kans dat je gaatjes krijgt. Daarom adviseren wij om altijd na het snoepen goed je tanden te poetsen, om zo het negatieve effect op je gebit te minimaliseren.

Suikervrij snoepen

Naast de echt gezonder alternatieven voor snoep, zoals groente, fruit en noten, is er ook suikervrij snoep wat minder calorieën bevat. De term suikervrij zet veel mensen op het verkeerde been wat snoep betreft, er wordt veel gedacht dat dit snoep geen calorieën bevatten. Echter is dat wel het geval. Wel is het totaal aantal calorieën  2 á 3 maal minder dan bij “normaal” snoep. Dat is toch mooi meegenomen, de smaak van suikervrij snoep is bijna niet te onderscheiden van normaal snoepgoed.

Groente snacks

Groente, je kan er niet genoeg van snacken..

Gezonde snacks

Wanneer je zin hebt in een lekker tussendoortje hoef je niet altijd naar ongezonde producten als snoep, koeken en chips te grijpen, er zijn namelijk genoeg gezonde en lekkere snacks te vinden. Zo kan je heerlijk snacken zonder dat dit ten koste gaat van je gezondheid. Is het herkenbaar dat je na een handje chips of snoep meteen de hele zak leeg eet? Dat is niet zo gek, deze ongezonde snacks geven je namelijk een slecht gevoel. Omdat voor dat je het weet deze ongezonde zak compleet hebt opgegeten en dat allemaal terwijl je natuurlijk hartstikke goed weet dat dit ongezond en slecht voor je lichaam is. Waarom zal je dan niet kiezen voor gezonde tussendoortjes als groente, fruit, noten, zaden, vlees, kip, vis en ei deze geven je een voldaan en goed gevoel.

Vijf tips voor snel, lekker en gezond snacken

 • Vermijd suiker en smaakstoffen (ga voor suikerarme en suikervrije producten)
 • Gebruik natuurlijke kruiden en pepers voor extra smaak
 • Eet voldoende vezels en eiwitten, dit voorkomt eetbuien
 • Kies voor natuurlijk voedsel rijk aan voedingsstoffen
 • Maak meerdere porties klaar en bewaar deze luchtdicht of in de vriezer, zo heb je ze altijd binnen handbereik.
Smoothies

Voeg extra groente toe aan je smoothie om de honger te stillen.

Voorbeelden gezonde tussendoortjes

Om een idee te geven van welke snacks er nou echt gezond zijn, hebben wij hier een uitgebreide lijst met tussendoortjes. Tip: Schrijf de tussendoortjes die je lekker vindt alvast op je boodschappenlijstje.

 • Neem een lekker stuk fruit, eet niet meer dan 150 gram. Het soort maakt niet uit, kies wat je het lekkerst lijkt.
 • Snoeptomaatjes, komkommer, wortels of een andere groente die je lekker vindt, hiervan kan je niet genoeg eten dus eet tot dat je een voldaan gevoel hebt.
 • Volkoren Knäckebröd met mager beleg, bijvoorbeeld kipfilet, avocado, tomaat, ei, filet americain. Natuurlijk kan je zelf creatief wezen met het beleg, probeer eens wat anders.
 • Maak een frisse en zoete smoothie van 150 gram fruit en melk of yoghurt. Voeg eventueel groente toe om je extra gevuld te voelen.
 • Een gekookt ei is simpel en lekker, wees zuinig met zout toevoegen.
 • Een augurk gerold in een plakje gegrilde ham
 • Handje ongezouten noten
 • Gedroogde vruchten/fruit (niet teveel!)
 • Volkoren broodje met kipfilet of ander mager beleg