Suikervrij eten

De methode om suikervrij te eten op deze pagina helpt je om van overgewicht, hoofdpijn, vermoeidheid en darmklachten af te komen. Wij vertellen hoe je drie simpele stappen om eten zonder suiker zo makkelijk mogelijk te maken. Aangezien het niet mogelijk is om 100% suikervrij te eten omdat ons lichaam suiker in de vorm van Glucose nodig om goed te blijven functioneren met genoeg energie. Suikervrij eten gaat in onze ogen vooral om het vermijden van geraffineerde suikers en bewerkte producten.

Meer dan 75% van bewerkte producten in de supermarkt bevatten geraffineerde suikers, ook als het verkocht wordt als natuurlijk en gezond product zitten er vaak gewoon suikers in.

Waarom suikervrije eten?

De gemiddelde dagelijkse hoeveelheid suiker die wij tegenwoordig als mensen binnenkrijgen is veel te hoog. Dit zorgt voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel, dit geeft aan dat er te veel glucose, oftewel suiker, in je bloed zit wat niet verbrand kan worden. Je lichaam reageert hierop door extra insuline aan te maken. Deze hoge insulinewaardes zijn een van de grootste redenen voor overgewicht. Niet alleen overgewicht wordt veroorzaakt door de hoge insulinewaardes. Het kan ook leiden tot:

  • Depressie
  • Spijsvertering probleen
  • Huidproblemen
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Lage weerstand
  • Hoofdpijn
Suikervrij eten

Dit is natuurlijk niet de manier om een suikervrije omgeving te cre√ęren. ūüėČ

Stap 01: Een suikervrije omgeving

De eerste stap is wat ons betreft ook de belangrijkste stap, aangezien je in een suikervrije omgeving minder¬†verleiding hebt om suikerrijk voedsel te eten. Wij adviseren daarom ook om alle suikerrijke producten uit het huis te halen. Vervolgens zorg je ervoor om alleen nog maar suikervrije producten in huis te halen bij het boodschappen doen. Vermijd snoep, chocolade, frisdrank, chips, vruchtensap, koekjes, sauzen, kant en klare maaltijden en zogenaamd “gezonde tussendoortjes” die verpakt zijn. Ook fastfood en voeding met enkelvoudige koolhydraten moet vermijden worden zoals wit brood, witte rijst, pizza en aardappelen.

Geraffineerde suikers herkennen; doe je zo

Het zoeken van suikervrij voedsel in de supermarkt is zeker niet eenvoudig, er moet goed gelet worden op geraffineerde suikers met diverse schuilnamen die jou op het verkeerde been proberen te zetten. Koop daarom ook geen¬†voedsel dat gezoet is met zoetstoffen of zogenaamd “natuurlijke suikers”. Lees altijd de ingredi√ęnten op het etiket van een product, staat er een vorm van suiker bij de ingredi√ęnten? Dan is de kans 99% dat het gaat om geraffineerde suiker.

Er bestaande enorme lijsten met namen voor geraffineerde suikers, maar wij gebruiken de onderstaande ezelsbruggetjes. Er zit suiker in als:

  • het eindigt op “ose” (dextrose, fructose, glucose etc.)
  • het¬†eindigt op stroop, siroop, honing of nectar
  • het woord “suiker” erin voorkomt
Suikervrij eten & recept

Voorbeeld van suikervrij, natuurlijk en gezond recept.

Stap 02: Natuurlijke en gezonde voeding

Nu je weet hoe je suikers en zoetstoffen moet vermijden is de volgende stap om natuurlijke voeding te gaan eten. Natuurlijke voeding is gezond en suikervrij, perfect voor een suikervrije levensstijl dus. Een gezonde maaltijd bestaat uit de onderstaande macronutrienten. Wij adviseren 45% koolhydraten, 30% eiwitten en 25% vetten.

Koolhydraten: groente, fruit, peulvruchten, bruine rijst, boekweit, quinoa, haver of zilvervliesrijst.

Eiwitten: vlees, vette vis, (ongepasteuriseerde) zuivel, noten, peulvruchten, zaden en eieren.

Vetten: olijfolie, lijnzaadolie, avocado, kokosolie, olijven, noten, zaden en vette vis.

 

Stap 03: Doelen stellen & voorbereiding

De overgang naar jouw nieuwe levensstijl met suikervrije voeding is zeker niet gemakkelijk. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan het eetpatroon en de minimale suikerinname. Het kan zijn dat je de eerste dagen last hebt van vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of een sterke drang naar suiker. Mocht je hier last van krijgen dat raden wij sterk af om dit op te lossen met suikerrijke producten, dit helpt tijdelijk. Maar het is de bedoeling dat je lichaam gaat wennen aan het nieuwe eetpatroon. Anders zal je ook nooit van de suikerverslaving afkomen, en dat is toch het belangrijkste om succesvol het suikervrije dieet te volgen.