Suikerziekte

Op deze pagina krijg je het antwoord op de vraag: Wat is suikerziekte? Kan ik het voorkomen? En hoe kan ik dit herkennen? De term suikerziekte is misleidend, aangezien deze ziekte in principe niet zo zeer wordt veroorzaakt door de consumptie van suikers. Wel is het belangrijk om te letten op de suikerinname, wanneer je veel suiker binnenkrijgt kan dit overgewicht veroorzaken. En overgewicht dan kan wel de oorzaak zijn van suikerziekte, ook wel diabetes genoemd.

Veel mensen denken dat wanneer je suikerziekte hebt dat je helemaal geen suikers meer mag eten, echter is dit niet waar. Suikerziekte is een synoniem voor diabetes, wat betekend dat het een stofwisselingsziekte is.

De bloedsuikerspiegel wordt bij gezonde mensen door het lichaam geregeld met insuline. Wanneer er veel suikerrijke producten worden gegeten komt er snel veel suiker in het het bloed terecht. Bij een overdosis aan suiker maakt de alvleesklier extra insuline aan waardoor het suikerniveau in het bloed onder controle is.Suikerziekte - Suikervrij

Zoals je misschien al weet zijn er verschillende soorten suikerziekte, ook wel type1 en type2 genoemd. Mensen met type1 maken geen insuline aan en bij type2 reageert het lichaam niet goed op insuline. Hierdoor blijft het bloedsuikerniveau hoog en wordt het niet automatisch door het lichaam verlaagd. Doordat het bloedsuiker niet gebruikt kan worden blijft het rondstromen in het bloed. Op korte termijn is dit ongemakkelijk, maar op langere termijn kan dit schadelijk zijn voor het lichaam. Het kan zelfs de levensverwachting negatief beïnvloeden. Daarom is het van groot belang dat het op tijd wordt gesignaleerd, vervolgens kunnen goede medicijnen de suikerziekte prima onder controle houden.

 

Herkennen van suikerziekte & Symptonen

Door middel van een suikerziekte test kan suikerziekte herkend worden, daarnaast adviseren wij om hieronder goed de symptomen te bekijken. Zijn deze herkenbaar of twijfel je? Dan is het altijd het beste om een huisarts te raadplegen, dit is dan ook altijd ons advies!

  • Veel plassen. Wanneer de suikerwaarden hoog zijn moet je vaker dan normaal naar het toilet, ook zal je meer drinken dan gewoonlijk. Doordat er geen insuline aanwezig is in het bloed, of niet meer effectief bij type2, kunnen de nieren de aanwezige glucose niet filteren. Waardoor er overvloed is aan glucose, dit zorgt ervoor dat de nieren echt vocht nodig hebben om deze glucose te verdunnen. Hierdoor zal je meer dorst hebben en vaker naar de toilet moeten om te plassen.
  • Gewicht verliezen. Zonder dat je een dieet volgt of meer bent gaan sporten gewicht verliezen kan een aanwijzing voor suikerziekte, meestal type1, zijn. De alvleesklier stopt met het aanmaken van insuline, dit is meestal het gevolg van het immuunsysteem of een virus. Vervolgens gaat het lichaam zelf op zoek naar glucose om hiermee de cellen van energie te voorzien. Hierdoor breekt het lichaam vetten en eiwitten af wat resulteert in gewichtsverlies. Deze werking van het lichaam is alleen van toepassing bij suikerziekte type 1. Bij type2 ligt dit nóg genuanceerder, deze symptomen komen meestal alleen bij type1 voor daarom gaan we niet dieper in op gewichtsverlies bij type2.
  • Vermoeidheid en slap. Ook van een slap gevoel en vermoeidheid is glucose de oorzaak. De insuline is niet effectief, wat ervoor zorgt dat het lichaam de glucose moeilijk kan verwerken en door blijft stromen in het bloed. Zonder dat cellen het goed op kunnen nemen of dat de glucose wordt afgebroken. Dit zorgt voor een slap gevoel en vermoeidheid.
  • Tintelende handen en voeten. Ook dit is een van de symptomen als er teveel glucose in het bloed aanwezig is.

Suikerziekte Diabetes

 

Overige symptomen. Steenpuisten, blaasontsteking, witte vloed, verminderde potentie (impotentie) bij mannen, droge mond of tong, last van ogen, haaruitval.

Bij herkenning van één of meerdere symptomen is er niet altijd direct reden tot paniek, toch adviseren wij om altijd bij twijfel contact op te nemen met de huisarts.

Het is altijd verstandig om deze symptomen te bespreken met een deskundige voor duidelijkheid.